To 1992 η AMR Research (σήμερα μέρος της Gartner), ανέφερε για πρώτη φορά τον όρο MES (Manufacturing Execution System), όταν παρουσίασε μια νέα προσέγγιση της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίζοντάς την σε τρία επίπεδα: προγραμματισμός (planning), εκτέλεση (execution) και έλεγχος (control). H MESA (Manufacturing Enterprise Solution Association) ορίζει το MES ως ένα δυναμικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο οδηγεί στην αποτελεσματική εκτέλεση των διαδικασιών της παραγωγής.

Το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ. Η ανάγκη για ακριβή πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί μονόδρομο και επιτάσσει την ροή των δεδομένων τόσο εντός της επιχείρησης όσο και σε εξωτερικά κυκλώματα με την απαιτούμενη ασφάλεια. Οι αποφάσεις πλέον για να είναι αποδοτικές, δεν λαμβάνονται βάσει αίσθησης (feeling good decision making) αλλά βάσει αλγοριθμικών δεδομένων (fact based decision making).

Λύση στα παραπάνω, αποτελεί η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του οργανισμού. Συνήθως, οι σύγχρονες επιχειρήσεις ακολουθούν την τάση αυτή σε όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες (οικονομική διεύθυνση, οργάνωση πωλήσεων, λογιστήριο κ.λπ.), υιοθετώντας σύγχρονα συστήματα λογισμικού τετάρτου επιπέδου (ERP, Payroll κ.λπ.).

Ειδικότερα, στην παραγωγική βιομηχανία, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών υιοθετούνται συχνά και τεχνολογίες αυτοματισμού που συνοδεύονται από πληροφοριακά συστήματα πρώτου και δευτέρου επιπέδου ( αισθητήρες, PLC, Scada κ.λπ.).

Το πρόβλημα που συχνά δημιουργείται είναι ότι υπάρχει ένα κενό στην επικοινωνία και, κατά συνέπεια, στην ροή της πληροφορίας, μεταξύ των παραπάνω συστημάτων. Το κενό αυτό καλύπτεται από τα πληροφοριακά συστήματα τρίτου επιπέδου (Operations Information Network), όπου ανήκουν τα συστήματα ελέγχου παραγωγής (Manufacturing Execution Systems – MES), τα οποία ενσωματώνουν και συστήματα διαχείρισης αποθήκης (Warehouse Management Systems –WMS) ειδικά σχεδιασμένα για την παραγωγική βιομηχανία. Σε συνεργασία με τα ERP και τα συστήματα του πεδίου της παραγωγής και της αποθήκης, τα MES ολοκληρώνουν την ψηφιοπoίηση της επιχείρησης και την οδηγούν στην «επόμενη μέρα».

Στο επόμενο μέρος θα δούμε με ποια διαδικασία μπορεί μια εταιρεία να αξιολογήσει τα συστήματα MES και να βρει το καλύτερο για τις δικές τις ανάγκες.